1+1+1 je newsletter, ktorý posielam každé 2 týždne. Vždy obsahuje 1 tip, 1 myšlienku a 1 otázku. Tu nájdete jeho rozšírenú verziu. Tentokrát o tom, ako predchádzať prejedaniu a zlepšiť trávenie prostredníctvom všímavého jedenia a o tom, že prečo je dôležité dovoliť druhým, aby sa im nepáčilo, čo robíme.
1 TIP
6 tipov ako prechádzať prejedaniu a zlepšiť trávenie
Prejedanie sa či problémy s trávením sú, bohužiaľ, charakteristickou črtou dnešnej doby. Sama som problémy s trávením neraz riešila a určite má táto téma veľa odpovedí v psychosomatike.
Dnes by som rada venovala pozornosť niečomu inému ako je psychosomatika, avšak rovnako dôležitému, a to je všímavé alebo vedomé jedenie (mindful eating).
Pri takomto stravovaní ide o to, aby ste boli počas jedla plne prítomní, venovali pozornosť zmyslovému zážitku z jedla a počúvali signály hladu a sýtosti vášho tela. Vedomé jedenie môže pomôcť predchádzať prejedaniu, zlepšiť trávenie a zvýšiť pôžitok z jedla. Jedenie sa tak mení z bezmyšlienkovitého úkonu na vedomý, výživný zážitok, ktorý podporuje fyzické a duševné zdravie.
Tu je 6 tipov, ako jesť uvedomelo
- Sústreďte sa na jedlo
Odstráňte rozptýlenie, ako je televízia alebo smartfóny, a plne sa sústreďte na jedlo. Nejedzte, kým robíte niečo iné. Ak čítate noviny alebo kontrolujete e-maily pri jedení, prestaňte s druhou aktivitou. Vezmite si pár súst, na ktoré sa plne sústredíte a potom sa vráťte k svojej aktivite. Striedajte medzi nimi, nerobte ich súčasne. - Jedzte pomaly
Venujte čas dôkladnému prežúvaniu a vychutnávaniu každého sústa, čo napomáha tráveniu a spokojnosti. - Počúvajte svoje telo
Naučte sa rozpoznať, kedy ste skutočne hladní, a prestaňte jesť, keď ste pohodlne sýti. Skúste si všímať, ako sa vaše telo cíti, keď je hladné, keď je prejedené a keď je pohodlne sýte, aby ste tieto signály vedeli zachytiť. - Všímajte si zmyslové detaily
Všímajte si textúru, teplotu a chuť jedla, aby ste si umocnili zážitok z jedla. To platí aj o nápojoch – uvedomte si chuť a teplotu prvých niekoľkých dúškov vašej rannej kávy alebo čaju. - Vážte si svoje jedlo
Nájdite si chvíľu na vyjadrenie vďačnosti za jedlo a zamyslite sa nad jeho pôvodom, čo môže prehĺbiť váš zážitok z jedla. Môžete si skúsiť predstaviť všetkých tých ľudí, ktorí sa podieľali na prinesení jedla na váš stôl – farmárov, vodičov nákladných áut, továrenských pracovníkov, predavačov, kuchárov. Oceňte prácu, ktorá je potrebná na to, aby sa k vám jedlo na stôl dostalo. - Snažte sa jesť jedno jedlo týždenne bez akýchkoľvek rušivých vplyvov
Zamerajte sa na svoje jedlo, na to, ako sa vaše telo cíti pri jedení a ako sa cíti, keď ste nasýtení. Buďte plne prítomní len so svojím jedlom.
Okrem toho si skúste uvedomiť, aké sú vaše potreby:
– Aké jedlá mi nerobia dobre?
– Ako rôzne jedlá a nápoje ovplyvňujú môj pocit pohody?
Buďte si vedomí toho, čo vás skutočne vyživuje, a na základe toho sa potom rozhodujte, čo si na svoj tanier vyberiete.
Buďte si tiež vedomí svojej nálady. Nálada, v ktorej sa nachádzame, má vplyv na jedlá, ktoré si vyberáme. Keď sme v pozitívnej nálade, máme tendenciu robiť zdravšie voľby.
– Ako pocity úzkosti či frustrácie ovplyvňujú moju voľbu jedla?
Mindfulness alebo všímavý prístup nás môže veľa naučiť o prepojení mysle a tela. Počúvaním svojho tela a všímavosťou k svojim stravovacím návykom môžeme výrazne zlepšiť náš vzťah k jedlu.
„Ak sa chceme cítiť spokojní pri jedení, myseľ si musí byť vedomá toho, čo sa deje v ústach. Inými slovami, ak chcete mať v ústach párty, myseľ musí byť pozvaná.”
Jan Chozen Bays
➡️Chcete sa dozvedieť viac o všímavosti, vypnúť autopilota a byť vedomejší v živote? KLIK PRE VIAC INFO⬅️
1 MYŠLIENKA
Dovoliť druhým, aby sa im nepáčilo, čo robíme
Nedávno sa mi dostalo do uší, že moje kroky posudzovali a kritizovali moji blízki ľudia. Rokmi som sa naučila celkovo obstojne zvládať kritiku aj odmietnutie, ale pokiaľ sa jedná o kritiku zo strany blízkeho, môj radar vie stále dosť zasvietiť. A tak mi chvíľu trvalo, kým som celú situáciu spracovala. Prešla som všetkými fázami – hnevu, odmietania, vysvetľovania sa, obhajovania, aj spochybňovania seba samej. Nakoniec som prišla k zmiereniu, za ktorým stojí jednoduchá myšlienka – proste som im dovolila, aby som im nepáčilo to, čo robím.
Opäť som si pripomenula, že nemôžem vyhovieť každému a že môj život by mal byť vedený mojimi vlastnými hodnotami, cieľmi a pocitmi.
Dovoliť druhým, aby sa im nepáčilo, čo robím, neznamená, že som sebecká alebo bezohľadná. Znamená to rešpektovať rôznorodosť názorov a priznať si, že nie všetci budú vždy so mnou súhlasiť. A je to tak v poriadku. Hoci ma to môže mrzieť.
Namiesto toho, aby som sa snažila prispôsobovať sa očakávaniam ostatných, môžem sa sústrediť na to, čo dáva zmysel mne samotnej, čo mňa skutočne napĺňa a robí spokojnou.
A toto je pre mňa cesta vnútorného pokoja a autentického života.
1 OTÁZKA
Aké vzory a zvyky mám vo svojom stravovaní, ktoré ma posilňujú alebo obmedzujú v dosahovaní mojich zdravotných a životných cieľov?
P.S. Nechci to pretlačiť hlavou.
Pridajte sa
Ďakujem za prečítanie. Ak ešte nie ste súčasťou mojej e-mailovej databázy a chceli by ste dostávať pravidelnú dávku inšpirácie do svojej e-mailovej schránky, prihláste sa.